Detailed Information

Cited 0 time in webofscience Cited 0 time in scopus
Metadata Downloads

해안도시 여고생의 학교 급식 육찬의 희망횟수 및 어찬 기호도에 관한 융합연구A Convergence Study on Desired Frequency of Meat Side Dishes and Preference of Fish Side Dishes in School Meals of High School Girls in Coastal Cities

Other Titles
A Convergence Study on Desired Frequency of Meat Side Dishes and Preference of Fish Side Dishes in School Meals of High School Girls in Coastal Cities
Authors
박필숙전진경김금란박미연
Issue Date
2020
Publisher
한국융합학회
Keywords
Convergence; Fish Side Dishes; Meat Side Dishes; High School Girls; Preference; 융합; 어찬; 육찬; 여고생; 기호도
Citation
한국융합학회논문지, v.11, no.1, pp 65 - 75
Pages
11
Indexed
KCI
Journal Title
한국융합학회논문지
Volume
11
Number
1
Start Page
65
End Page
75
URI
https://scholarworks.gnu.ac.kr/handle/sw.gnu/8013
DOI
10.15207/JKCS.2020.11.1.065
ISSN
2233-4890
2713-6353
Abstract
본 연구는 학교급식에서의 육찬 희망횟수와 어찬 선호도와의 연관성을 확인하기 위해 여고생 596명을 대상으로 조사한 융합연구이다. 데이터는 SPSS 22.0 프로그램을 이용하여 χ2-test와 ANOVA-test 및 Duncan’s test를 시행하였다. 연구결과, 대상자들의 어찬에 대한 기호도 증진 방법에 대한 점수는 ‘먹기 편하게 조리’와 ‘비린내 제거’ 항목의 점수에서 가장 높았다. ‘영양교육’, ‘선호 식품과 배합’, ‘비린내 제거’ 및 ‘선호하는 맛 첨가’ 항목의 점수는 육찬 희망횟수 ‘월 3회 이하‘에서 ‘주 5회 이상‘으로 증가할수록 유의하게 증가하는 경향을 보였다. 이에 육찬의 희망횟수와 어찬 기호도와의 관련성을 확인하였다. 따라서 본 연구는 여고생들에게 생선 기호도 증대를 위한 방향 제시에 도움이 될 것으로 여겨진다.
Files in This Item
There are no files associated with this item.
Appears in
Collections
자연과학대학 > 식품영양학과 > Journal Articles

qrcode

Items in ScholarWorks are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

Altmetrics

Total Views & Downloads

BROWSE