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음료류와 제과류의 수용성 비타민 B1, B2, B3 및 B7 함량 검토open accessInvestigation of water-soluble vitamin (b1, b2, b3, and b7) contents in beverages and confectionery

Other Titles
Investigation of water-soluble vitamin (b1, b2, b3, and b7) contents in beverages and confectionery
Authors
Boo, C.-G.Cho, S.M.Jeong, H.Y.Yoon, S.J.Hong, S.J.Heo, S.U.Kim, Y.Shin, E.-C.
Issue Date
Jun-2021
Publisher
한국식품영양과학회
Keywords
Biotin; Niacin; Riboflavin; Thiamin; Water-soluble vitamins
Citation
Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition, v.50, no.6, pp 551 - 561
Pages
11
Indexed
SCOPUS
KCI
Journal Title
Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition
Volume
50
Number
6
Start Page
551
End Page
561
URI
https://scholarworks.gnu.ac.kr/handle/sw.gnu/5622
DOI
10.3746/JKFN.2021.50.6.551
ISSN
1226-3311
2288-5978
Abstract
본 연구에서는 13종의 음료류와 13종의 제과류에 존재하는 영양성분 중 수용성 비타민 B1, B2, B3 및 B7의 함량을 확인하였다. 표준인증물질(SRM 1869)을 이용하여 정확성과 반복성을 확인했으며 우수한 결과를 나타내었다. 본 연구에 관한 신뢰도를 얻기 위해서 검출한계와 정량한계의 실험값을 확인했으며, r2의 값이 모두 1에 가까운 우수한 직선성을 확인하였다. 본 연구에서 제시된 음료류의 경우 비타민 B1은 0.081~2.210 mg/100 g의 범위에 존재하였고, 비타민 B2는 0.003~0.131 mg/100 g의 범위에 존재했으며, 비타민 B3는 0.033~0.901 mg/100 g의 범위에 존재했으며, 비타민 B7은 0.481~3.413 mg/100 g의 범위로 나타났다. 제과류의 경우 비타민 B1은 0.068~0.509 mg/100 g의 범위에 존재하였고, 비타민 B2는 0.014~0.341 mg/100 g의 범위에 존재했으며, 비타민 B3는 0.318~3.854 mg/100 g의 범위에 존재했으며, 비타민 B7은 0.760~5.797 mg/100 g의 범위로 나타났다. 본 연구에서 제시된 음료 및 제과류에 존재하는 수용성 비타민 함량에 대한 영양성분 데이터베이스 구축 연구가 국민 식생활의 중요한 기초자료로 사용될 것을 확신하며, 소비자들에게 식품영양소에 대한 기초적인 정보를 제공하고자 한다.
In this study, vitamins B1 (thiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), and B7 (biotin) content in 13 kinds of beverages containing coffee, and 13 kinds of confectionery were investigated. Results were confirmed using standard reference materials to verify the reliability and accuracy of the experimental results. Beverages and coffee products included thiamin (0.111∼2.210 mg/100 g), riboflavin (0.003∼0.163 mg/100 g), niacin (0.033∼7.646 mg/100 g), and biotin (0.481∼3.413 μg/100 g). Among these beverages, green tea latte had the highest content of thiamin, and riboflavin, coffee, and mixed milk coffee had the highest content of niacin, and raw strawberry milk had the highest content of biotin. Confectionery contained thiamin (0.068∼0.509 mg/100 g), riboflavin (0.018∼0.556 mg/100 g), niacin (0.318∼3.854 mg/100 g), and biotin (0.760∼5.797 μg/100 g). Whole wheat bread had the highest content of thiamin, macarons and takuwaz had the highest content of riboflavin, buttered bread had the highest content of niacin, and takuwaz had the highest content of biotin. ? 2021 by The Korean Society of Food Science and Nutrition.
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Shin, Eui Cheol
농업생명과학대학 (식품공학부)
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